By Adrian

0

Świeża i aromatyczna kawa – co warto wiedzieć? 

Świeża i aromatyczna kawa – co warto wiedzieć? 

Categories : Palarnia kawy , Robusta

Miłośnicy kawy, cenią ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale również aromat. A ten potrafi być bardzo intensywny, co podczas parzenia naparu daje się wyczuć w całym mieszkaniu. I to niezależnie od tego, po jaki rodzaj kawy sięgniemy. Choć trzeba pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym ta intensywność zostanie zachowana, a kawa nie straci na jakości. O jakich zasadach mowa i na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę? 

Data palenia

Nawet najlepsze kawy ziarniste się nie obronią, jeżeli za ich parzenie zabierzemy się po tym, jak najpierw przeleżą kilka lat na naszej półce. Jeżeli sądzimy, że oryginalnie zamknięte opakowanie z ziarnami nie ma prawa się zepsuć i nie trzeba się spieszyć z ich zużyciem, to nie do końca mamy rację. A to dlatego, że czas wpływa negatywnie na jakość kawy. Mianowicie im dłuższy czas upłynie od jej palenia, tym świeżość ziaren będzie mniejszą, a to bezpośrednio wpływa na smak i aromat naparu. Dlatego nie warto jest magazynować kawę. Co więcej, kupując ją powinniśmy zwracać uwagę na informację, która zawarta jest na opakowaniu i odnosi się do daty jej palenia. Uważa się, że czas jaki upłynie między paleniem ziaren, a parzeniem kawy, nie powinien być dłuższy niż dwa lata. 

Sposób przechowywania 

Kolejną ważną rzeczą, które ma zapewnić kawie odpowiedni aromat jest jej przechowywanie. Najlepiej nadają się do tego szczelnie zamykane pojemniki, w których kawa nie będzie wietrzała. Na koniec dodajmy, że kawa niczym z najlepszej kawiarni wyjdzie nam wtedy, gdy zmielimy ją bezpośrednio przed podaniem. W przypadku posiadanie ekspresu ciśnieniowego, problem ten nie istnieje, ponieważ ekspres sam mieli nam odpowiednią ilość ziaren podczas parzenia kawy. W pozostałych sytuacjach, pozostaje nam zaopatrzyć się w młynek i własnoręcznie mielić kawę na chwilę przed zalaniem jej wrzątkiem… Dla osób pijących kawę sporadycznie, różnica między kawą świeżo zmieloną, a kupioną zmieloną w sklepie może być niewielka, ale za to dla kawosza będzie kolosalna. Dlatego jeśli chcemy przyrządzać siebie napar najwyższej jakości, to tylko że świeżo zmielonych ziaren.